Izletište Zelenjak

Zelena zipka domovine

Lijepa naša domovino,
Oj junačka zemljo mila,
Stare slave djedovino,
Da bi vazda sretna bila!

…stihovi su hrvatske himne koju je 1835. godine, u ovome kraju, slikovitom Zelenjaku,  ispjevao pjesnik Antun Mihanović. Sto godina kasnije, Braća Hrvatskog zmaja podigla su spomenik u čast hrvatskoj himni, jedini takve vrste u svijetu.

Na ovom tlu, 29. siječnja 1573.g. započela je seljačka buna napadom na strateški važnu utvrdu Cesargrad. Do tog ruševnog ali ponosnog grada koji se nalazi iznad doline Zelenjak, vodi uređena šetnica kroz šumu, također do kapelice Majke Božje Snježne na susjednom ”bregu” koja je ponosni čuvar ovog kraja.

Dolina Zelenjak proglašena je posebno zaštićenim objektom 1949. godine u prirodnoj kategoriji rezervata prirodnog predejla-park šume i memorijalnog prirodnog spomenika. Rezervatom je obuhvaćeno područje Cesarske i Risvičke gore sa rijekom Sutlom koja protječe kroz 3 km dugačak klanac. Obronci Zelenjaka stanište su mnogobrojnim značajnim i rijetkim biljkama od kojih su najznačajnije endemske vrste: hrvatska perunika i hrvatski karanfil.

Dolina uz rijeku Sutlu iznad koje se uzdiže Cesargradska gora, specifična je i po tome što se na tom mjestu sjedinjuju tri vrste klime, a to su: kontinentalna, mediteranska i planinska. Stoga posebno preporučamo aktivni odmor uz šetnju i boravak u prirodi.

Aktivni odmor

..budite u pokretu..

Volite život u pokretu?

Preporučamo šetnju, planinarenje i biciklizam.

Za planinare vode staze iz Zelenjaka na Cesarsku i Risvičku goru.
Za šetače, šetnica A. Mihanovića do Klanjca ili pak do Kumrovca.
Za bicikliste nudimo najam bicikala i karte sa biciklističkim rutama.